Rozwiaz rownanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozwiaz rownanie
Albo pierwszy nawias = 0 albo drugi = 0 a dalej spróbuj sama: https://epodreczniki.open.agh.edu.pl/ti ... zespolonej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: Rozwiaz rownanie
Nie dokońca
\(z= \sqrt[3]{i}\) jeśli już chcesz tak to pamiętaj że \(\sqrt[3]{i}\) jest tak de facto zbiorem liczb:
\(i=\cos{ \pi \over2} +i \sin{ \pi \over2} \)
\(z = \sqrt[3]{i} = \cos \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi }{3} + i\sin \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi }{3} \)
czyli odpowiednio dla k=0,1,2
\(z_1 = \cos \frac{\pi}{6} + i\sin \frac{\pi}{6} = \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i \)
\(z_2 = \cos \frac{5\pi}{6} + i\sin \frac{5\pi}{6} = - \frac{\sqrt{3}}{2} + \frac{1}{2} i \)
\(z_3 = \cos \frac{3\pi}{2} + i\sin \frac{3\pi}{2} = 0 + (-1)i = -i \)
\(z\in \){\(\frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i ; - \frac{\sqrt{3}}{2} + \frac{1}{2} ;-i \)}
rozwiązanie drugiego jeśli dobrze policzyłaś delte to są dobrze
\(z= \sqrt[3]{i}\) jeśli już chcesz tak to pamiętaj że \(\sqrt[3]{i}\) jest tak de facto zbiorem liczb:
\(i=\cos{ \pi \over2} +i \sin{ \pi \over2} \)
\(z = \sqrt[3]{i} = \cos \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi }{3} + i\sin \frac{ \frac{\pi}{2} +2k\pi }{3} \)
czyli odpowiednio dla k=0,1,2
\(z_1 = \cos \frac{\pi}{6} + i\sin \frac{\pi}{6} = \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i \)
\(z_2 = \cos \frac{5\pi}{6} + i\sin \frac{5\pi}{6} = - \frac{\sqrt{3}}{2} + \frac{1}{2} i \)
\(z_3 = \cos \frac{3\pi}{2} + i\sin \frac{3\pi}{2} = 0 + (-1)i = -i \)
\(z\in \){\(\frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{1}{2} i ; - \frac{\sqrt{3}}{2} + \frac{1}{2} ;-i \)}
rozwiązanie drugiego jeśli dobrze policzyłaś delte to są dobrze
Ostatnio zmieniony 05 cze 2020, 13:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu;
Powód: poprawa kodu;
Pozdrawiam
Sciurius
Sciurius