Jaką najmniejszą masę m pary wodnej o temperaturze t1 = 120°C należy wprowadzić
do kalorymetru o masie mk = 100 g, zawierającego m1 = 10 g lodu o temperaturze t2 = -
10°C aby uzyskać w kalorymetrze tylko wodę. Przyjąć:
ciepło właściwe pary wodnej cpary = 1900 J/kg·K,
ciepło właściwe wody cw = 4200 J/kg·K,
ciepło właściwe lodu cl = 2100 J/kg·K,
ciepło właściwe kalorymetru ck = 400 J/kg·K,
ciepło skraplania pary r = 1,3·106
J/kg,
ciepło topnienia lodu l = 3,3·105
J/kg.
Wskazówka: należy wykonać bilans cieplny
TERMODYNAMIKA
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: TERMODYNAMIKA
I co wykonałaś ten bilans
W zapisywaniu danych i wzorów używaj LaTeX'a https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
W zapisywaniu danych i wzorów używaj LaTeX'a https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 25 sty 2018, 10:17
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: TERMODYNAMIKA
\(Q_{pobrane}=Q_{oddane}\)
Pobiera: kalorymetr, lód
Oddaje: para wodna
\(Q_{k}+Q_{ogrzanieLodu}+Q_{przemianaLodu}+Q_{ogrzanieWody}=Q_{oziebieniePary}+Q_{przemianyPary}+Q_{oziebienieWody}\)
Wiadomo, że na maturze nie będziesz tak podpisywać poszczególne ciepła, ale chciałem to jasno rozpisać.
Rozpisz, sprawdzimy czy dobrze rozpiszesz;)
Pobiera: kalorymetr, lód
Oddaje: para wodna
\(Q_{k}+Q_{ogrzanieLodu}+Q_{przemianaLodu}+Q_{ogrzanieWody}=Q_{oziebieniePary}+Q_{przemianyPary}+Q_{oziebienieWody}\)
Wiadomo, że na maturze nie będziesz tak podpisywać poszczególne ciepła, ale chciałem to jasno rozpisać.
Rozpisz, sprawdzimy czy dobrze rozpiszesz;)