Punkty na prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Punkty na prostej

Post autor: Amtematiksonn »

Dana jest prosta \(k\) o równaniu \(x+y−12=0\) oraz punkt \(M(−5,9)\). Wyznacz na prostej k takie punkty \(P\) i \(R\) aby \(|MP|=|PR|=8\).
Czy w tym zadaniu wystarczy długość odcinka \(MP\) przyrównać do 8 przy założeniu, że współrzędne punktu \(P(x, -x+12)\) ? Idąc takim tokiem rozumowania wyniki wyszły mi następujące: \(P(-5, 17)\) \(\vee\) \(R(3,9)\) \(\vee\) \(P(3,9)\) \(\vee R(-5,17)\) Czy jest to poprawnie rozwiązane zadanie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Punkty na prostej

Post autor: eresh »

Amtematiksonn pisze: 24 kwie 2020, 14:22 Dana jest prosta \(k\) o równaniu \(x+y−12=0\) oraz punkt \(M(−5,9)\). Wyznacz na prostej k takie punkty \(P\) i \(R\) aby \(|MP|=|PR|=8\).
Czy w tym zadaniu wystarczy długość odcinka \(MP\) przyrównać do 8 przy założeniu, że współrzędne punktu \(P(x, -x+12)\) ? Idąc takim tokiem rozumowania wyniki wyszły mi następujące: \(P(-5, 17)\) \(\vee\) \(R(3,9)\) \(\vee\) \(P(3,9)\) \(\vee R(-5,17)\) Czy jest to poprawnie rozwiązane zadanie?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Punkty na prostej

Post autor: Jerry »

Idea poprawna, rachunków nie sprawdzałem, ale... dla każdego P powinny się pojawić dwa punkty R!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ