funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

funkcja kwadratowa

Post autor: Pawm32 »

Funkcja kwadratowe \(f(x)=6x^2-18x+13\) może przyjąć dla pewnego argumentu wartość
A. -5
B. 14
C. -3
D. -2
Mogę wstawiać -5 jako y i liczyć czy istnieje taki x. Wtedy wychodzi że odpowiedz B jest poprawna ale pewnie da się to jakoś inaczej i łatwiej liczyć
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcja kwadratowa

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 15 kwie 2020, 10:40 Funkcja kwadratowe \(f(x)=6x^2-18x+13\) może przyjąć dla pewnego argumentu wartość
A. -5
B. 14
C. -3
D. -2
Mogę wstawiać -5 jako y i liczyć czy istnieje taki x. Wtedy wychodzi że odpowiedz B jest poprawna ale pewnie da się to jakoś inaczej i łatwiej liczyć
wystarczy znaleźć zbiór wartości funkcji
\(\Delta=12\\
q=\frac{-12}{24}\\
q=-\frac{1}{2}\\
ZW=[-\frac{1}{2},\infty)\)

czyli jedynie 14 wpada do tego zbioru
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ