Dzielenia wielomianów z resztą.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
not_a_genius
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 20 lut 2019, 17:00
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dzielenia wielomianów z resztą.

Post autor: not_a_genius »

Reszta z dzielenia wielomianu \(W(x) = x^4+ x + 3\) przez wielomian \(P(x)\) jest równa \(x + 4\), zaś reszta z dzielenia wielomianu \(H(x) = x^4 + x^3 – x^2 + 2\) przez ten sam wielomian \(P(x)\) jest równa \(x + 2\). Wyznacz wielomian \(P(x)\), jeżeli wiadomo, że współczynnik przy najwyższej potędze niewiadomej w tym wielomianie jest równy \(1\).

\(
W(x)=Q(x)\cdot P(x) + x + 4\\
H(x)=M(x) \cdot P(x) + x + 2
\)


Zapisałem tylko tyle, dalej nie wiem jak to rozwiązać :(
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Dzielenia wielomianów z resztą.

Post autor: eresh »

not_a_genius pisze: 14 kwie 2020, 12:20 Reszta z dzielenia wielomianu \(W(x) = x^4+ x + 3\) przez wielomian \(P(x)\) jest równa \(x + 4\), zaś reszta z dzielenia wielomianu \(H(x) = x^4 + x^3 – x^2 + 2\) przez ten sam wielomian \(P(x)\) jest równa \(x + 2\). Wyznacz wielomian \(P(x)\), jeżeli wiadomo, że współczynnik przy najwyższej potędze niewiadomej w tym wielomianie jest równy \(1\).

\(
W(x)=Q(x)\cdot P(x) + x + 4\\
H(x)=M(x) \cdot P(x) + x + 2
\)


Zapisałem tylko tyle, dalej nie wiem jak to rozwiązać :(
\(W(x)=x^4+x+3=x^4+x+4-1=x^4-x+x+4=(x^2+1)(x-1)(x+1)+x+4=Q(x)P(x)+x+4\\
\)


\(H(x)=x^4+x^3-x^2+2=x^4+x^3-x^2+x+2-x=x^4+x^3-x^2-x+x+2=\\=x^3(x+1)-x(x+1)+x+2=(x+1)(x^3-x)+x+2=x(x+1)(x-1)(x+1)+x+2=\\=(x^2+x)(x-1)(x+1)=M(x)P(x)+x+2\)

\(P(x)=(x+1)(x-1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ