Dla jakich wartości parametru m każde z dwóch różnych rozwiązań równania \(x^{2} - 6m + 2 -2m +9m^{2} = 0\) jest większe od 3?
Największy problem mam z warunkiem (większe od 3). Po wyliczeniu delty wyszło mi, że m > 1.
Jak rozmawiałem ze swoją profesorką, powiedziała mi że ten warunek można zapisać na dwa sposoby, aczkolwiek nie rozumiem jednego z nich:
\(p>3 => \frac{-b}{2a} > 3\) oraz \(f(3)<0\)
Byłby ktoś w stanie wytłumaczyć, dlaczego f(3) musi być mniejsze od 0 ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
parametr
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: parametr
coś chyba nie tak jest z tym warunkiemanything1327 pisze: ↑02 kwie 2020, 20:16 Dla jakich wartości parametru m każde z dwóch różnych rozwiązań równania \(x^{2} - 6m + 2 -2m +9m^{2} = 0\) jest większe od 3?
Największy problem mam z warunkiem (większe od 3). Po wyliczeniu delty wyszło mi, że m > 1.
Jak rozmawiałem ze swoją profesorką, powiedziała mi że ten warunek można zapisać na dwa sposoby, aczkolwiek nie rozumiem jednego z nich:
\(p>3 => \frac{-b}{2a} > 3\) oraz \(f(3)<0\)
Byłby ktoś w stanie wytłumaczyć, dlaczego f(3) musi być mniejsze od 0 ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
parabola ma ramiona w górę, ma mieć dwa miejsca zerowe większe od 3, czyli wygląda np tak: widać, że \(p>3\)
ale \(f(3)>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: parametr
ten warunek o miejscach zerowych można załatwić tak:
\(x_1>3\\
x_2>3\)
czyli \(x_1+x_2>6\) - wzór Viete'a
oraz
\(x_1-3>0\;\;\wedge\;\;x_2-3>0\\
(x_1-3)(x_2-3)>0\\
x_1x_2-3(x_1+x_2)+9>0\)
znowu wzory Viete'a
\(x_1>3\\
x_2>3\)
czyli \(x_1+x_2>6\) - wzór Viete'a
oraz
\(x_1-3>0\;\;\wedge\;\;x_2-3>0\\
(x_1-3)(x_2-3)>0\\
x_1x_2-3(x_1+x_2)+9>0\)
znowu wzory Viete'a
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: parametr
Proponuje jednak wzory Viete'a:
\( \begin{cases} x_1>3\\ x_2>3\end{cases}\iff \begin{cases} x_1-3>0\\ x_2-3>0\end{cases}
\iff\begin{cases} (x_1-3)(x_2-3)>0\\ (x_1-3)+(x_2-3)>0\end{cases}\)
zgodnie z kanonem wymagań maturalnych...
Parabole sprzyjające: (poza wymaganiami)
- Namaluj kilka parabol - hipotetycznych wykresów \(y_L=f(x)\) funkcji lewej strony równania.
- Wybierz te, które spełniają warunki zadania.
- Zwróć uwagę na położenie ich wierzchołków oraz wartości \(f(x)\) dla krytycznych wartości argumentu ( w tym zadaniu dla \(x=3\))
- Sformułuj warunki algebraiczne
Pozdrawiam
\( \begin{cases} x_1>3\\ x_2>3\end{cases}\iff \begin{cases} x_1-3>0\\ x_2-3>0\end{cases}
\iff\begin{cases} (x_1-3)(x_2-3)>0\\ (x_1-3)+(x_2-3)>0\end{cases}\)
zgodnie z kanonem wymagań maturalnych...
Parabole sprzyjające: (poza wymaganiami)
- Namaluj kilka parabol - hipotetycznych wykresów \(y_L=f(x)\) funkcji lewej strony równania.
- Wybierz te, które spełniają warunki zadania.
- Zwróć uwagę na położenie ich wierzchołków oraz wartości \(f(x)\) dla krytycznych wartości argumentu ( w tym zadaniu dla \(x=3\))
- Sformułuj warunki algebraiczne
Pozdrawiam
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć: