przyprostokątna przeciwległa x
przyprostokątna przyległa 20
kąt \(24^o\)
oblicz x
trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: trygonometria
\(tg 24^o= \frac{x}{20} \) stąd, po obustronnym pomnożeniu przez 20
\(x=20\cdot tg 24^o\)
\(tg 24^o \approx 0,445\)
\(x\approx 20 \cdot 0,445= 8,9\)
\(x=20\cdot tg 24^o\)
\(tg 24^o \approx 0,445\)
\(x\approx 20 \cdot 0,445= 8,9\)