Oblicz granicę:
1) \(\Lim_{x\to -\infty} \frac{6x^2+3}{2x-1}\)
2) \(\Lim_{x\to \infty} (x^3 - 2x^2 - 3x - 4)\)
3) \(\Lim_{x\to 0} \frac{x-2}{x^2}\)
4) \(\Lim_{x\to 3^-} \frac{x}{9-x^2}\)
5) \(\Lim_{x\to 1^+} \frac{x}{x^2-4x+3}\)
Jeśli mogę prosić o objaśnienie tych przykładów (nie rozumiem za bardzo tych zadań). Z góry dziękuje!
Oblicz granicę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 10 lis 2019, 08:18
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Oblicz granicę
1) \(\Lim_{x\to -\infty} \frac{6x^2+3}{2x-1}=\Lim_{x\to -\infty} \frac{x^2}{x}\cdot\frac{6+\frac{3}{x^2}}{2-\frac{1}{x}}=-\infty\cdot\frac{6+0}{2-0}=-\infty\)
2) \(\Lim_{x\to \infty} (x^3 - 2x^2 - 3x - 4)=\Lim_{x\to \infty} x^3\cdot\left(1 - \frac{2}{x} - \frac{3}{x^2} - \frac{4}{x^3}\right)=\infty\cdot(1-0+0-0)=+\infty\)
Pozdrawiam
PS. cdn
2) \(\Lim_{x\to \infty} (x^3 - 2x^2 - 3x - 4)=\Lim_{x\to \infty} x^3\cdot\left(1 - \frac{2}{x} - \frac{3}{x^2} - \frac{4}{x^3}\right)=\infty\cdot(1-0+0-0)=+\infty\)
Pozdrawiam
PS. cdn
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz granicę
\(\Lim_{x\to 0}\frac{x-2}{x^2}=[\frac{-2}{0}]=-\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz granicę
\(\Lim_{x\to 3^-}\frac{x}{(3-x)(3+x)}=[\frac{3}{0^+}]=+\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz granicę
\(\Lim_{x\to 1^+} \frac{x}{x^2-4x+3}=\Lim_{x\to 1^+}\frac{x}{(x-3)(x-1)}=[\frac{1}{0^-}]=-\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Oblicz granicę
3) \(\Lim_{x\to 0} \frac{x-2}{x^2}=\left[\frac{0-2}{0^+}\right]=-\infty\)
4) \(\Lim_{x\to 3^-} \frac{x}{9-x^2}=\left[\frac{3}{9-9^-}\right]=\left[\frac{3}{0^+}\right]=+\infty\)
Pozdrawiam
4) \(\Lim_{x\to 3^-} \frac{x}{9-x^2}=\left[\frac{3}{9-9^-}\right]=\left[\frac{3}{0^+}\right]=+\infty\)
Pozdrawiam