Zużycie wody

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Adamooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2020, 12:04
Płeć:

Zużycie wody

Post autor: Adamooo »

Witam mam za zadanie obliczyć ile wody zostanie zużyte przez maszynę, to nie jest zadanie ze szkoły tak więc nie mam pojęcia czy jest na to jakiś wzór i czy to da się obliczyć ale mam kilka parametrów i mam nadzieję, że znajdę tu pomoc.

Ile wody się zużyje przez 7 sekund gdy pompa daje ciśnienie 60 barów? Średnica rurki na wylocie to 1mm

Tyle parametrów mam i czy ktoś może pomóc obliczyć mi to? Z góry dziękuję
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zużycie wody

Post autor: korki_fizyka »

Należałoby obliczyć z prawa Bernoulliego prędkość na wylocie ale trzeba by wiedzieć jaka jest różnica poziomów, a potem z prawa ciągłości: \(V(objętość) = v(szybkość)\cdot t(czas)\cdot S(\text{pole przekroju rurki})\cdot \rho (\text{gęstość wody}).\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Adamooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2020, 12:04
Płeć:

Re: Zużycie wody

Post autor: Adamooo »

korki_fizyka pisze: 02 lut 2020, 20:36 Należałoby obliczyć z prawa Bernoulliego prędkość na wylocie ale trzeba by wiedzieć jaka jest różnica poziomów, a potem z prawa ciągłości: \(V(objętość) = v(szybkość)\cdot t(czas)\cdot S(\text{pole przekroju rurki})\cdot \rho (\text{gęstość wody}).\)
Dzięki za podpowiedź, już wiem mniej więcej jak to obliczyć, tego mi właśnie brakowało.... ale powiedz coś więcej o tej wysokości potrzebnej do obliczenia prędkości. To będzie wysokość czego do czego? Wystarczy zmierzyć długość rurki czy chodzi o to na jakiej wysokości się znajduje od ziemi?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zużycie wody

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Adamooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2020, 12:04
Płeć:

Re: Zużycie wody

Post autor: Adamooo »

Nie rozumiem tego jaka to wysokość i czego ona dotyczy, wysokość tylko tej rurki końcowej czy wysokość od ziemi?
h - wysokość w układzie odniesienia, w którym liczona jest energia potencjalna,
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zużycie wody

Post autor: korki_fizyka »

To różnica poziomów wlotu i wylotu. Jak zrobisz rysunek, to ci wyjaśnię. :wink:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Adamooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2020, 12:04
Płeć:

Re: Zużycie wody

Post autor: Adamooo »

korki_fizyka pisze: 07 lut 2020, 19:32 To różnica poziomów wlotu i wylotu. Jak zrobisz rysunek, to ci wyjaśnię. :wink:
Rysunek
Obrazek

To jest ta rurka końcowa bo do niej prowadzą węże od pompy
Adamooo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 sty 2020, 12:04
Płeć:

Re: Zużycie wody

Post autor: Adamooo »

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zużycie wody

Post autor: korki_fizyka »

h= 37 mm + prawo ciągłości, bo przekrój się zmienia
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ