Stereometria

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Patn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 sty 2019, 20:54
Płeć:

Stereometria

Post autor: Patn »

1 Stożek i Walec mają równe tworzące i równe pole powierzchni bocznej i równe objętości. oblicz kąt nachylenia tworzącej do podstawy stożka.

2 W kulę o promieniu R wpisano stożek którego tworząca jest widoczna ze środka kuli pod kątem Alfa wyznacz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Stereometria

Post autor: eresh »

Patn pisze: 28 sty 2020, 15:54 1 Stożek i Walec mają równe tworzące i równe pole powierzchni bocznej i równe objętości. oblicz kąt nachylenia tworzącej do podstawy stożka.
h - wysokość stożka
r - promień stożka
R - promień walca
l - tworząca stożka/walca

\(\pi r l=2\pi Rl\So r=2R\\
\frac{1}{3}\pi r^h=\pi R^2l\\
r^2h=3R^2l\\
4R^2h=3R^2l\\
4h=3l\
\frac{h}{l}=\frac{3}{4}\\
\sin \alpha=\frac{3}{4}\\
\cos\alpha=\sqrt{1-\frac{9}{16}}=\frac{\sqrt{7}}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Stereometria

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ