Wyznacz te wartości parametru m dla których:
a) pierwiastki równania x^2 -(2m+1)x + m^2 +2=0 spełniają warunek x2=2x1
Funkcja kwadratowa zadanie z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zadanie z parametrem
Wzory Viete'a znasz ?
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zadanie z parametrem
I.
\(\Delta>0\\
...\\
m\in...
\)
II.
\(x_2=2x_1\\
x_1+x_2=2m+1\\
x_1+2x_1=2m+1\\
x_1=\frac{2m+1}{3}\\\)
\(x_1x_2=m^2+2\\
2x_1^2=m^2+2\\
2\cdot\frac{(2m+1)^2}{9}=m^2+2\\
2(4m^2+4m+1)=9m^2+18\\
8m^2+8m+2-9m^2-18=0\\
-m^2+8m-16=0\\
m=4
\)
pozostaje sprawdzić, czy m=4 należy do przedziału z I.
\(\Delta>0\\
...\\
m\in...
\)
II.
\(x_2=2x_1\\
x_1+x_2=2m+1\\
x_1+2x_1=2m+1\\
x_1=\frac{2m+1}{3}\\\)
\(x_1x_2=m^2+2\\
2x_1^2=m^2+2\\
2\cdot\frac{(2m+1)^2}{9}=m^2+2\\
2(4m^2+4m+1)=9m^2+18\\
8m^2+8m+2-9m^2-18=0\\
-m^2+8m-16=0\\
m=4
\)
pozostaje sprawdzić, czy m=4 należy do przedziału z I.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę