Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pinkmonika
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 07 paź 2019, 11:30

Prawdopodobieństwo

Post autor: pinkmonika »

W loterii podzielono losy umieszczając je w dwóch pojemnikach. w pojemniku pierwszym znajduje się x losów wygrywających i y losów pustych. W drugim zaś y losów wygrywających i x losów pustych. Następnie przeniesiono jeden los z pojemnika drugiego do pierwszego. oblicz prawdopodobieństwo,że losując z pojemnika pierwszego wyciągniemy los wygrywający.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2965
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: kerajs »

\(P= \frac{y}{y+x} \cdot \frac{x+1}{y+x} + \frac{x}{y+x} \cdot \frac{x}{y+x} \)
ODPOWIEDZ