Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
Jestem bardzo do tyłu, więc wstawiam dwa zadania.
"12. Kawałek tkaniny ma kształt trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 2 m i 3 m. Aby uszyć prostokątną serwetę, krawcowa zamierza odciąć od niego dwa rogi. Jak powinna to zrobić, aby otrzymać serwetę o jak największej powierzchni?"
"13. Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokątnej długości 4. Na bokach tego trójkąta obrano punkty D, E, F, takie że punkt D jest środkiem przeciwprostokątnej, a odcinek EF jest do niej równoległy. Jakie jest największe możliwe pole trójkąta DEF?"
"12. Kawałek tkaniny ma kształt trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 2 m i 3 m. Aby uszyć prostokątną serwetę, krawcowa zamierza odciąć od niego dwa rogi. Jak powinna to zrobić, aby otrzymać serwetę o jak największej powierzchni?"
"13. Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokątnej długości 4. Na bokach tego trójkąta obrano punkty D, E, F, takie że punkt D jest środkiem przeciwprostokątnej, a odcinek EF jest do niej równoległy. Jakie jest największe możliwe pole trójkąta DEF?"
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
\(a = 2 - x\)
\(b = 3 - y\)
więc \(P = ab = (2 - x)(3 - y)\)
\((a + x)^2 + (b + y)^2 = 13\)
teraz wybierasz, którą zmienną chcesz wyeliminować , powiedzmy, że \(y\) więc potem znajdujesz ekstremum czyli rozwiązujesz r-nie: \(P'(x) = 0\) tw. Pitagorasa chyba nie trzeba tłumaczyć ?
\(b = 3 - y\)
więc \(P = ab = (2 - x)(3 - y)\)
\((a + x)^2 + (b + y)^2 = 13\)
teraz wybierasz, którą zmienną chcesz wyeliminować , powiedzmy, że \(y\) więc potem znajdujesz ekstremum czyli rozwiązujesz r-nie: \(P'(x) = 0\) tw. Pitagorasa chyba nie trzeba tłumaczyć ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
A skąd wzięło się to \((a+x)^{2}+(b+y)^{2}=13\) i jak pozbyć się igreka?
-
- Guru
- Posty: 17551
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
\( \frac{2-x}{y}= \frac{2}{3} \)
\(6-3x=2y\)
\(y=3-1,5x\)
\(P(x,y)=xy\)
\(P(x)=-1,5x^2 +3x\)
\(P(x)=-1,5x(x -2)\)
\(P_{max}=P(1)\)
Odp \(x=1,y=1,5\)
\(6-3x=2y\)
\(y=3-1,5x\)
\(P(x,y)=xy\)
\(P(x)=-1,5x^2 +3x\)
\(P(x)=-1,5x(x -2)\)
\(P_{max}=P(1)\)
Odp \(x=1,y=1,5\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
Ok, jeszcze tylko zadanie 13 i koniec zastosowań funkcji.
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
z twierdzenia Pitagorasa właśnieNiepokonana pisze: ↑01 wrz 2019, 17:39 A skąd wzięło się to \((a+x)^{2}+(b+y)^{2}=13\) i jak pozbyć się igreka?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
\(a+x=2\)
\(b+y=3\)
To się nawet zgadza, ale skąd wiedziałeś, że trzeba dodać a do x i b do y?
\(b+y=3\)
To się nawet zgadza, ale skąd wiedziałeś, że trzeba dodać a do x i b do y?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
\(|AC|=4\\Niepokonana pisze: ↑01 wrz 2019, 14:05
"13. Dany jest trójkąt prostokątny równoramienny o przeciwprostokątnej długości 4. Na bokach tego trójkąta obrano punkty D, E, F, takie że punkt D jest środkiem przeciwprostokątnej, a odcinek EF jest do niej równoległy. Jakie jest największe możliwe pole trójkąta DEF?"
|AB|=|BC|=a\\
a\sqrt{2}=4\\
a=\frac{4}{\sqrt{2}}\\
a=2\sqrt{2}\\
|FB|=|BE|=x\\
|EC|=|FA|=2\sqrt{2}-x\)
\(P_{EFD}=P_{ABC}-P_{EBF}-P_{ECD}-P_{FAD}\\
P_{ABC}=\frac{1}{2}\cdot a^2\\
P_{ABC}=\frac{1}{2}\cdot 8=4\\
P_{EBF}=\frac{1}{2}x^2\\
P_{ECD}=P_{FAD}=\frac{1}{2}\cdot |DC||EC|\sin\angle BCA\\
P_{ECD}=P_{FAD}=\frac{1}{2}\cdot 2\cdot (2\sqrt{2}-x)\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}\\
P_{ECD}=P_{FAD}=\frac{4-x\sqrt{2}}{2}
\)
\(P(x)=4-\frac{1}{2}x^2-2\cdot \frac{4-x\sqrt{2}}{2}\\
P(x)=4-\frac{1}{2}x^2-4+x\sqrt{2}\\
P(x)=-\frac{1}{2}x^2+x\sqrt{2}\\
p=\frac{-\sqrt{2}}{-1}\\
p=\sqrt{2}\\
P_{max}=P(\sqrt{2}=-\frac{1}{2}\cdot 2+\sqrt{2}\cdot \sqrt{2}=-1+2=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
Nie wiem czy ona to zrozumie ale na pewno przepisze
Nie rozumiem skąd tytuł: "zastosowanie funkcji kwadratowej" ?
Nie rozumiem skąd tytuł: "zastosowanie funkcji kwadratowej" ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
Korki, co ty tak nie masz wiary we mnie, hm? Nie umiesz mi wyjaśnić, no to nie.
Eresh, dobrze tylko w drugiej linijce powinno być BC a nie AC, bo AC to jest przeciwprostokątna. I następnym razem bez trygonometrii, bo tego jeszcze nie miałam, tylko coś słyszałam, ale ok.
Eresh, dobrze tylko w drugiej linijce powinno być BC a nie AC, bo AC to jest przeciwprostokątna. I następnym razem bez trygonometrii, bo tego jeszcze nie miałam, tylko coś słyszałam, ale ok.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
EDIT: nie wiem jak się edytuje.
To jest zadanie z tematu zastosowania funkcji kwadratowej 1. klasa liceum.
To jest zadanie z tematu zastosowania funkcji kwadratowej 1. klasa liceum.
- Scino
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
Niepokonana, nie warto się ograniczać , trygonometria licealna jest całkiem przyjemnym i bardzo przydatnym zagadnieniem (np. w zadaniach z geometrii). Warto poświęcić trochę wolnego czasu i wyprzedzić klasę.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
Nie ograniczam się
Tak, wiem, to dosyć interesujące zagadnienie, będę musiała się z nim zapoznać, bo okazuje się, że trygonometrią da się rozwiązać wszystko.
Tak, wiem, to dosyć interesujące zagadnienie, będę musiała się z nim zapoznać, bo okazuje się, że trygonometrią da się rozwiązać wszystko.
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
Ależ umiem:) ale wymagam choćby abecadła, a na koniec cenna uwaga: jak sie wchodzi po raz pierwszy na forum, to się zwykle czyta regulamin, potem obczaja jak się wzory zapisuje i..edytuje;)Niepokonana pisze: ↑02 wrz 2019, 15:07 Korki, co ty tak nie masz wiary we mnie, hm? Nie umiesz mi wyjaśnić, no to nie.
Eresh, dobrze tylko w drugiej linijce powinno być BC a nie AC, bo AC to jest przeciwprostokątna. I następnym razem bez trygonometrii, bo tego jeszcze nie miałam, tylko coś słyszałam, ale ok.
a Ty zaczęłaś od pouczania pomagaczy
wierzę w Ciebie, że się ogarniesz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 52
- Rejestracja: 01 wrz 2019, 13:59
- Podziękowania: 16 razy
- Płeć:
Re: Funkcja kwadratowa zastosowania 2 zadania
Ja wcześniej wiedziałam, jak się mniej więcej używa latexa z naciskiem na mniej więcej.
Widzisz, istnieje zasadnicza różnica między trygonometrią, wyższą matematyką a abecadłem. Ja wiem co to jest twierdzenie Pitagorasa, ale skąd wiedziałeś, że trzeba je wstawić.
Jak umiesz, to pokaż, w ogóle ta opcja edycji to się szybko wyłącza i już się nie da.
Pomagacze są mili, a pouczałam Ciebie, więc nie rozumiem, o co chodzi.
Nie wierz w to, proszę, zawiedziesz się.
EDIT: ok starasz się pomóc, doceniam to, przepraszam, tylko jest pewien problem. Nie mam za bardzo nauczyciela, a w podręczniku jest bardzo mało teorii, która starcza mi na podstawowe zadania, także istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że tego, co według Ciebie, ja powinnam umieć, nie wiem, bo tego nie ma, także proszę o więcej cierpliwości. A jak znasz dobry podręcznik, to podaj tytuł.
Widzisz, istnieje zasadnicza różnica między trygonometrią, wyższą matematyką a abecadłem. Ja wiem co to jest twierdzenie Pitagorasa, ale skąd wiedziałeś, że trzeba je wstawić.
Jak umiesz, to pokaż, w ogóle ta opcja edycji to się szybko wyłącza i już się nie da.
Pomagacze są mili, a pouczałam Ciebie, więc nie rozumiem, o co chodzi.
Nie wierz w to, proszę, zawiedziesz się.
EDIT: ok starasz się pomóc, doceniam to, przepraszam, tylko jest pewien problem. Nie mam za bardzo nauczyciela, a w podręczniku jest bardzo mało teorii, która starcza mi na podstawowe zadania, także istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że tego, co według Ciebie, ja powinnam umieć, nie wiem, bo tego nie ma, także proszę o więcej cierpliwości. A jak znasz dobry podręcznik, to podaj tytuł.