Oblicz wyznacznik macierzy.

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dodge51
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 21 maja 2019, 15:46
Podziękowania: 7 razy

Oblicz wyznacznik macierzy.

Post autor: dodge51 »

Cześć, pomoże ktoś z takim zadaniem?

\(\begin{bmatrix}
1 & 3 & 4 & 5\\
3 & 0 & 0 & 2\\
5 & 1 & 2 & 7\\
2 & 0 & 0 & 3
\end{bmatrix}\)


Możliwe odpowiedz:
a) -10
b) -5
c) 0
d) 5
e) 10
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Oblicz wyznacznik macierzy.

Post autor: radagast »

0, bo to układ sprzeczny. Popatrz na 2 i 4 wiersz: \(\begin{cases}3x=2\\2x=3 \end{cases}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Albo metodą Sarrusa - na wszystkich przekątnych są zera więc wynik = 0.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ