potrzebuje pomocy z tym zadankiem, z gory dzieki
ostrosłup / optymalizacja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
H - wysokość dużego ostrosłupa
h - wysokość małego ostrosłupa
a - krawędź podstawy dużego ostrosłupa
x - krawędź podstawy małego ostrosłupa
\(\frac{H-h}{\frac{x\sqrt{2}}{2}}=\frac{H}{\frac{a\sqrt{2}}{2}}\\
h=\frac{H(a-x)}{a}\)
\(V=\frac{1}{3}x^2h\\
V(x)=\frac{1}{3}x^2\cdot\frac{H(a-x)}{a}\\
V'(x)=...\)
h - wysokość małego ostrosłupa
a - krawędź podstawy dużego ostrosłupa
x - krawędź podstawy małego ostrosłupa
\(\frac{H-h}{\frac{x\sqrt{2}}{2}}=\frac{H}{\frac{a\sqrt{2}}{2}}\\
h=\frac{H(a-x)}{a}\)
\(V=\frac{1}{3}x^2h\\
V(x)=\frac{1}{3}x^2\cdot\frac{H(a-x)}{a}\\
V'(x)=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę