VI próbna matura 2019 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VI próbna matura była:

Podstawa - łatwa
1
6%
Podstawa - normalna
4
24%
Podstawa - trudna
1
6%
Rozszerzenie - łatwa
0
Brak głosów
Rozszerzenie - normalna
8
47%
Rozszerzenie - trudna
3
18%
 
Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

VI próbna matura 2019 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze VI próbnej matury.
https://www.zadania.info/n/9280970
Do jutra (7 kwietnia) do godz. 16 posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Scino »

Zadanie 11 :D
\(1+2+3+...+49= \frac{1+49}{2} \cdot 49= 25 \cdot 49\)
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Re: VI próbna matura 2019 z zadania.info

Post autor: wodnik »

Czyli q=8/175 i suma to 3500/167.
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Scino »

wodnik, też mam taki wynik.
Myślałem, że po raz kolejny pomyliłem się w dodawaniu, a to nie ja tym razem :D
Dlatego raczej wolę zadania dowodowe, tam raczej nie ma się gdzie pomylić.
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Kowal1998 »

W ogóle nie ogarniam o co chodzi w 11, to jest w ogóle w podstawie programowej dla rozszerzenia?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Supergolonka już umieścił rozwiązanie :)
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Daj znać, który fragment jest trudny do zrozumienia. Najpierw jest ciąg rekurencyjny, potem suma szeregu. Chyba najtrudniejsze, to wyznaczenie wzoru na a_n.
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: Kowal1998 »

Scino pisze:Zadanie 11 :D
\(1+2+3+...+49= \frac{1+49}{2} \cdot 49= 25 \cdot 49\)
Wyznaczenia an nie ogarniam i mi też wyszło jak Scino
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: Scino »

Kowal1998 pisze:
Scino pisze:Zadanie 11 :D
\(1+2+3+...+49= \frac{1+49}{2} \cdot 49= 25 \cdot 49\)
Wyznaczenia an nie ogarniam i mi też wyszło jak Scino
Mała zmiana treści była. W mianowniku już jest \(48\) wyrazów. Dzięki temu wynik wychodzi bardzo ładny.

Ja też do wzoru na \(a_n\) nie doszedłem, ale na szczęście nie trzeba było. Stwierdziłem, że nie ma sensu skoro mamy obliczyć granicę ciągu gdzie w mianownikach są silnie.

\(\frac{a_n}{n!} = \frac{56 \cdot n \cdot a_{n-1}}{24 \cdot 49 \cdot n!}\) ale to jest przecież \(\frac{56 \cdot n }{24 \cdot 49 \cdot n} \cdot \frac{a_{n-1}}{(n-1)!}\) i tak dalej \((\frac{56}{24 \cdot 49})^2 \cdot \frac{a_{n-2}}{(n-2)!}\)
więc iloraz tego ciągu, którego już mamy obliczyć granicę to \(\frac{56}{24 \cdot 49}= \frac{1}{21}\)
wyraz pierwszy jest podany w treści zadania, więc już łatwo ją obliczyć.
kostek525
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 16 paź 2018, 16:59
Podziękowania: 15 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: kostek525 »

Kosmiczne to zadanie z ciągiem i granicą... Do tej pory nie wiem o co tam chodzi.

Cała reszta też na wysokim poziomie, według mnie matura z tych trudniejszych.
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Scino »

kostek525 pisze:Kosmiczne to zadanie z ciągiem i granicą... Do tej pory nie wiem o co tam chodzi.

Cała reszta też na wysokim poziomie, według mnie matura z tych trudniejszych.
Ja np. skończyłem po 1,5 godziny, więc według mnie nie była jakaś kosmiczna (ale to chyba raczej kwestia przygotowania), ale zgodzę się, że zadanie z ciągiem było chyba tym różnicującym, które na prawdziwej maturze mogłoby przysporzyć duży problem.
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Re:

Post autor: Kowal1998 »

Scino pisze:
kostek525 pisze:Kosmiczne to zadanie z ciągiem i granicą... Do tej pory nie wiem o co tam chodzi.

Cała reszta też na wysokim poziomie, według mnie matura z tych trudniejszych.
Ja np. skończyłem po 1,5 godziny, więc według mnie nie była jakaś kosmiczna (ale to chyba raczej kwestia przygotowania), ale zgodzę się, że zadanie z ciągiem było chyba tym różnicującym, które na prawdziwej maturze mogłoby przysporzyć duży problem.
Mi samo pisanie ostatnich 3/4 zadań tyle zajmuje. Ty tak szybko piszesz? Czy omijasz jakieś obliczenia?
Awatar użytkownika
Scino
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 23 wrz 2018, 18:55
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Scino »

Faktem jest, że nie są to rozwiązania, które mógłbym komuś oddać do sprawdzenia, bo jest parę przeskoków myślowych, których po prostu nie chce mi się z lenistwa zapisywać. Jak np. zadanie 10 po wyliczeniu pochodnej zostawiłem obliczenia bez komentarza, ale wiedziałem, że jest już skończone. Jeżeli chodzi o te ostatnie 4-5 zadań, które z reguły są bardziej rozbudowane, to też mi trochę czasu zajmuje, ale wydaje mi się, że zyskuje sporo na poprzednich (tak do 11-12 zadania), bo robię je w około 30 minut.
ODPOWIEDZ