Ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hehebela
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 19 mar 2019, 20:18
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Ciąg arytmetyczny

Post autor: hehebela »

Podaj wzór ogólny na n – ty wyraz ciągu arytmetycznego, którego wszystkie
wyrazy są liczbami naturalnymi dającymi przy dzieleniu przez 5 resztę 1, a przy dzieleniu
przez 7 resztę 3.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2964
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(an=31+(n-1) \cdot 35\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(a_1=31\\
a_2=66\\
a_3=101\\
a_4=136\\
...\\
a_n=31+(n-1)\cdot 35\\
a_n=35n-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ