Ostroslupy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
decha21
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 29 sty 2019, 11:12
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Ostroslupy

Post autor: decha21 »

Bardzo proszę o rozwiązanie zadań 5.2 i 5.3 ;)


zadania.jpg
zadania.jpg (135.9 KiB) Przejrzano 1618 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

5,2a)
\(|AO|=\frac{1}{2}8\sqrt{2}\sqrt{2}\\
|AO|=\frac{1}{2}\cdot 8\cdot 2=8\\
\tg\alpha=\frac{|OS|}{|OA|}\\
\tg\alpha=\frac{8}{8}\\
\tg\alpha=1\\
\alpha=45^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

5.2b)
E - środek boku BC
\(|SO|^2+|OE|^2=|SE|^2\\
(3\sqrt{2})^2+3^2=|SE|^2\\
27=|SE|^2\\
|SE|=3\sqrt{3}\\
\tg\alpha=\frac{|SE|}{|EB|}\\
\tg\alpha=\frac{3\sqrt{3}}{3}\\
\tg\alpha=\sqrt{3}\\
\alpha=60^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

5.2c)
E - środek BC
\(\sin(\frac{1}{2}\alpha)=\frac{|EC|}{|CS|}\\
\sin\frac{\alpha }{2}=\frac{6}{4\sqrt{3}}\\
\sin\frac{\alpha}{2}=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
0,5\alpha=60^{\circ}\\
\alpha = 120^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

5.3a)
\(|OC|=\frac{1}{2}|AC|=\frac{1}{2}\cdot \frac{2}{\sqrt{2}-1}\cdot\sqrt{2}=2+\sqrt{2}\\
\tg 45^{\circ}=\frac{x}{|OC|}\\
1=\frac{x}{2+\sqrt{2}}\\
x=2+\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

5.3b)
\(x=|DS|=|SA|\\
|AO|=4\sqrt{3}\\
\cos 30^{\circ}=\frac{|AO|}{|SA|}\\
\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{4\sqrt{3}}{x}\\
x\sqrt{3}=8\sqrt{3}\\
x=8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

53.c)
D - środek krawędzi AB
\(|DO|=\frac{1}{3}|CD|=\frac{1}{3}\cdot\frac{x\sqrt{3}}{2}=\frac{x\sqrt{3}}{6}\\
\tg 60^{\circ}=\frac{|SO|}{|DO|}\\
\sqrt{3}=\frac{20}{\frac{x\sqrt{3}}{6}}\\
\frac{3x}{6}=20\\
\frac{x}{2}=20\\
x=40\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ