Energia - ruch harmoniczny.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GATSBY
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 sie 2017, 12:43

Energia - ruch harmoniczny.

Post autor: GATSBY »

Cześć.

Mam zadanie.:
Energia całkowita ciała drgającego harmonicznie jest równa Ec = 3 J, a maksymalna siła
działająca na ciało Fmax = 1.5 N. Napisać równanie ruchu tego ciała, jeżeli okres drgań tego
ruchu wynosi T = 2s, a faza początkowa jest równa fi = pi/6 .

Z okresu drgań tj. ze wzoru T = 2pi/w wyliczyłem sobie prędkość kątową.
Teraz moje równanie ruchu wygląda tak: x(t) = A*sin(pi*t + pi/6)

Jak wyliczyć amplitudę z energii całkowitej i siły maksymalnej?

Poradziłem sobie. Okazuje się, że trzeba zauważyć, że amplituda pojawia się w chwili gdy energia kinetyczna jest maksymalna i wtedy Ec przyjmuje postać Ec = Ek + 0*Ep= mV^2/2. V=w(prędkość kątowa)*r, gdzie r=A i z tego Ec= m*(w*A)^2/2,
siła maksymalna to F= -mwAsin(pit + pi/6), ale ta siła maksymalna jest największa gdy ten sinus jest równy 1 czyli F=-mwA*1, a dalej to już łatwo sobie można wyprowadzić amplitudę.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Owszem zadanie jest banalne (z Cedrika), a szybciej by ci może ktoś pomógł gdybyś używał LaTeX'a
viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ