Ekstrema funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolo48
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2018, 18:14
Płeć:

Ekstrema funkcji

Post autor: karolo48 »

Wyznacz ekstrema lokalne funkcji \(f(x)=ln(3x^{2}-x^{3})\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jakiś wysiłek własny został zrobiony :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
karolo48
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 10 lis 2018, 18:14
Płeć:

Post autor: karolo48 »

obliczyłem pochodną, jej miejsca zerowe i nie wiem co dalej
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Miejscem zerowym jest x=2, czy tak?
Teraz dowiedz się (rozwiązując nierówność) jak zmienia się znak pochodnej przy przejściu przez x=2 (zdaje się, że z + na -), więc jest tam maksimum. I to by było na tyle ...
ODPOWIEDZ