Funkcja odwrotna i nierówności - ln(x).

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamyk2222
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2018, 00:53
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Funkcja odwrotna i nierówności - ln(x).

Post autor: kamyk2222 »

Witam, potrzebuję znaleźć funkcje odwrotne do podanych, dziedziny udało mi się określić samemu.

a) ln(e^(x+1)-4)

c) 3+2e^(1-ln(x+2))

Proszę o jakieś wskazówki lub naprowadzenie, dzięki.


2. Rozwiązać te nierówności:

a) arccosx>=x^2+e^2

c) lne^|x| >= 3

d) sin(e^(-x^2)) > 0
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Funkcja odwrotna i nierówności - ln(x).

Post autor: radagast »

kamyk2222 pisze:Witam, potrzebuję znaleźć funkcje odwrotne do podanych, dziedziny udało mi się określić samemu.

a) ln(e^(x+1)-4)
Proszę o jakieś wskazówki lub naprowadzenie, dzięki.
a)
\(y= \ln(e^{(x+1)}-4)\)
\(e^y= e^{(x+1)}-4\)
\(e^y+4= e^{(x+1)}\)
\(e^{(x+1)}=e^y+4\)
\(x+1=\ln(e^y+4)\)
\(x=\ln(e^y+4)-1\)
zatem funkcją odwrotną do \(y= \ln(e^{(x+1)}-4)\) jest funkcja \(y=\ln(e^x+4)-1\)
pozostała analogicznie (wyznacz x z równania definiującego funkcję).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Funkcja odwrotna i nierówności - ln(x).

Post autor: radagast »

kamyk2222 pisze: 2. Rozwiązać te nierówności:

a) arccosx>=x^2+e^2
\(\arccos x \ge x^2+e^2, D=<-1,1>\)
nierówność jest sprzeczna , bo \(\arccos x<\pi\), a \(x^2+e^2>4\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Funkcja odwrotna i nierówności - ln(x).

Post autor: radagast »

kamyk2222 pisze: c) lne^|x| >= 3
\(\ln e^{|x|} \ge 3, D=R\)
\(|x| \ge 3\)
\(x \in \left(- \infty ,-3 \right) \cup \left(3, \infty \right)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Funkcja odwrotna i nierówności - ln(x).

Post autor: radagast »

kamyk2222 pisze: d) sin(e^(-x^2)) > 0
\(\sin(e^{-x^2}) > 0, D=R\)
To jest nierówność tożsamościowa, bo \(e^{-x^2} \in \left(0,1 \right>\), a tym przedziale sinus jest dodatni.
kamyk2222
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2018, 00:53
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Funkcja odwrotna i nierówności - ln(x).

Post autor: kamyk2222 »

radagast pisze:
kamyk2222 pisze: d) sin(e^(-x^2)) > 0
\(\sin(e^{-x^2}) > 0, D=R\)
To jest nierówność tożsamościowa, bo \(e^{-x^2} \in \left(0,1 \right>\), a tym przedziale sinus jest dodatni.
Wielkie podziękowania za te rozwiązania, bardzo mi pomogłeś.
kamyk2222
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2018, 00:53
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Funkcja odwrotna i nierówności - ln(x).

Post autor: kamyk2222 »

radagast pisze:
kamyk2222 pisze: d) sin(e^(-x^2)) > 0
\(\sin(e^{-x^2}) > 0, D=R\)
To jest nierówność tożsamościowa, bo \(e^{-x^2} \in \left(0,1 \right>\), a tym przedziale sinus jest dodatni.
Gdy rozwiąże pare kolejnych przykładów, mógłbym wysłać ci je gdzieś do sprawdzenia?
kamyk2222
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2018, 00:53
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: kamyk2222 »

\(y=3+2e^{(1- \ln (x+2))} | * \ln \\
\ln y-\ln 3 = 2*(1 - ln(x+2) \\
\ln (y-3) = 2 - 2 \ln (x+2) | *e \\
y-3 = 2e - 2(x+2) \\\)


robiąc to tak, idę w dobrym kierunku?
kamyk2222
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 10 lis 2018, 00:53
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Funkcja odwrotna i nierówności - ln(x).

Post autor: kamyk2222 »

radagast pisze:
kamyk2222 pisze: c) lne^|x| >= 3
\(\ln e^{|x|} \ge 3, D=R\)
\(|x| \ge 3\)
\(x \in \left(- \infty ,-3 \right) \cup \left(3, \infty \right)\)
Okej, mój błąd, rozumiem.
ODPOWIEDZ