W trójkącie równoramiennym dwusieczne równych katów przecinają ramiona trójkąta od kątem 120 stopni.Oblicz miary kątów tego trójkąta.Rozważ 2 przypadki.
Proszę o pomoc...
wiem ,ze te 2 przypadki to gdy kat jest ostry lub rozwarty z którego nie prowadzono dwusiecznej ,ale dalej....
Dwusieczne w trojkacie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
\(\alpha\) - kąt przy podstawie
I przypadek: (kat 120 'pod' dwusieczną)
\(\frac{\alpha}{2} +\alpha+120^o=180^o\)
II przypadek: (kat 120 'nad' dwusieczną)
\(\frac{\alpha}{2} +\alpha+(180^o-120^o)=180^o\)
I przypadek: (kat 120 'pod' dwusieczną)
\(\frac{\alpha}{2} +\alpha+120^o=180^o\)
II przypadek: (kat 120 'nad' dwusieczną)
\(\frac{\alpha}{2} +\alpha+(180^o-120^o)=180^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.