Funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Funkcja liniowa

Post autor: MiedzianyDawid »

Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań, a najlepiej o ich rozwiązanie:

1) Naszkicuj wykres funkcji \(f(x)=|2x+4|-x+1\), gdzie \(x \in R\). Na podstawie wykresu:
a) Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania \(f(x)=m\) w zależności od wartości parametru \(m\), \(m \in R\).
b)Wyznacz wartości parametru \(k\), dla których równanie \(f(x)=-k+1\) ma dwa rozwiązania ujemne.
c) Dla jakich wartości parametru a rozwiązania równania \(f(x)=3a+2\) są liczbami o różnych znakach?

2) Na podstawie wykresu funkcji \(y=f(x)\) przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania \(f(x)=m\) w zależności od wartości parametru \(m,\ \ m \in R\).
\(f(x)=|3-x|-3|x-1|\)

3) Wyznacz wartości parametru \(k\), dla których punkt wspólny prostych określonych równaniami \(y-x-2k=0\) , \(y+2x+k+3=0\) należy do trójkąta ABC, gdzie \(A(-4,0), B(0,0), C(-4,3)\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Funkcja liniowa

Post autor: radagast »

MiedzianyDawid pisze:Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań, a najlepiej o ich rozwiązanie:

1) Naszkicuj wykres funkcji \(f(x)=|2x+4|-x+1\), gdzie \(x \in R\). Na podstawie wykresu:
a) Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania \(f(x)=m\) w zależności od wartości parametru \(m\), \(m \in R\).
b)Wyznacz wartości parametru \(k\), dla których równanie \(f(x)=-k+1\) ma dwa rozwiązania ujemne.
c) Dla jakich wartości parametru a rozwiązania równania \(f(x)=3a+2\) są liczbami o różnych znakach?
ScreenHunter_447.jpg
ScreenHunter_447.jpg (34.83 KiB) Przejrzano 2530 razy
a)
dla m<3 : 0 rozwiązań
dla m=3 : 1 rozwiązanie
dla m>3 : 2 rozwiązania

b)
\(\begin{cases}-k+1<5\\
-k+1>-3 \end{cases}\)

\(\begin{cases}k>-4\\
k<4 \end{cases}\)

\(k \in \left(-4,4 \right)\)

c)
\(3a+2>5\\a>1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Funkcja liniowa

Post autor: radagast »

MiedzianyDawid pisze: 2) Na podstawie wykresu funkcji \(y=f(x)\) przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania \(f(x)=m\) w zależności od wartości parametru \(m,\ \ m \in R\).
\(f(x)=|3-x|-3|x-1|\)
ScreenHunter_449.jpg
ScreenHunter_449.jpg (32.83 KiB) Przejrzano 2526 razy
dla m>2 : 0 rozwiązań
dla m=2 : 1 rozwiązanie
dla m<2 : 2 rozwiązania
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Funkcja liniowa

Post autor: radagast »

MiedzianyDawid pisze:
3) Wyznacz wartości parametru \(k\), dla których punkt wspólny prostych określonych równaniami \(y-x-2k=0\) , \(y+2x+k+3=0\) należy do trójkąta ABC, gdzie \(A(-4,0), B(0,0), C(-4,3)\).
Najpierw wyznaczmy ten punkt wspólny w zależności od parametru \(k\):
\(\begin{cases}y-x-2k=0\\y+2x+k+3=0 \end{cases} \iff \begin{cases}x=-k-1\\y=k-1 \end{cases}\)
Trójkąt ABC wygląda tak:
ScreenHunter_450.jpg
ScreenHunter_450.jpg (10.52 KiB) Przejrzano 2515 razy
Muszą więc być spełnione warunki:
\(\begin{cases}-k-1>-4\\k-1>0\\k-1<- \frac{3}{4}(-k-1) \end{cases}\)
czyli
\(\begin{cases}k<5\\k>1\\k<7 \end{cases}\)
Odp: \(k \in \left(1,5 \right)\)
solevita
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 28 paź 2018, 15:51
Płeć:
Kontakt:

Re: Funkcja liniowa

Post autor: solevita »

dobra pomoc
ODPOWIEDZ