Trójkąt prostokątny i obwód.

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
R0x
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 20 wrz 2012, 19:33
Podziękowania: 25 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trójkąt prostokątny i obwód.

Post autor: R0x »

Oblicz pole trójkąta prostokątnego o obwodzie \(42\).
R0x
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 20 wrz 2012, 19:33
Podziękowania: 25 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: R0x »

Wydaje mi się, że autor tego zadania, miał na myśli trójkąt równoboczny. Co o tym myślicie?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Absolutnie nie :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
R0x
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 20 wrz 2012, 19:33
Podziękowania: 25 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: R0x »

Pojawił się błąd w treści zadania, autor miał na myśli równoboczny. Pozdrawiam.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

R0x pisze:Wydaje mi się, że autor tego zadania, miał na myśli trójkąt równoboczny. Co o tym myślicie?
Pewnie, że tak. Trójkątów prostokątnych o obwodzie 42 jest dużo, a każdy z nich ma inne pole. Można tylko powiedzieć że to pole wyraża się liczbą z przedziału \(\left<0; \frac{ \left( 21(2- \sqrt{2} )\right) ^2}{2} \right>\\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

R0x pisze:Pojawił się błąd w treści zadania, autor miał na myśli równoboczny. Pozdrawiam.
Nie ma trójkątów prostokątnych i równobocznych, co najwyżej może być równoramienny. Pozdrawiam :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
R0x
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 20 wrz 2012, 19:33
Podziękowania: 25 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Re:

Post autor: R0x »

radagast pisze:Pewnie, że tak. Trójkątów prostokątnych o obwodzie 42 jest dużo, a każdy z nich ma inne pole. Można tylko powiedzieć że to pole wyraża się liczbą z przedziału \(\left<0; \frac{ \left( 21(2- \sqrt{2} )\right) ^2}{2} \right>\\)
Dziękuję za szybką i fachową odpowiedź :).
ODPOWIEDZ