Bardzo proszę o pomoc.
\(\left( \frac{ \left( y+z\right) ^2-x^2}{x\left( y+z\right)}\right) \cdot \frac{x+y+z}{2yz} \cdot \left( \frac{y+z-x}{xy+xz} \right)^{-1} \cdot \frac{1}{ \left(x+y+z \right) ^2}\ \ \ dla\ \ x=1,y= \sqrt{5},z= \sqrt{2}\)
Rozwiąż równanie...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17551
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie...
\(\left( \frac{ \left( y+z\right) ^2-x^2}{x\left( y+z\right)}\right) \cdot \frac{x+y+z}{2yz} \cdot \left( \frac{y+z-x}{xy+xz} \right)^{-1} \cdot \frac{1}{ \left(x+y+z \right) ^2}=\\
\frac{ \left(y+z-x \right) \left(y+z+x \right) }{x\left( y+z\right)} \cdot \frac{x+y+z}{2yz} \cdot \frac{x(y+z)}{y+z-x} \cdot \frac{1}{ \left(x+y+z \right) ^2}=\\
\frac{ 1 }{1} \cdot \frac{1}{2yz} \cdot \frac{1}{1} \cdot \frac{1}{ 1}= \frac{1}{ \sqrt{10} }= \frac{\sqrt{10} }{10}\)
\frac{ \left(y+z-x \right) \left(y+z+x \right) }{x\left( y+z\right)} \cdot \frac{x+y+z}{2yz} \cdot \frac{x(y+z)}{y+z-x} \cdot \frac{1}{ \left(x+y+z \right) ^2}=\\
\frac{ 1 }{1} \cdot \frac{1}{2yz} \cdot \frac{1}{1} \cdot \frac{1}{ 1}= \frac{1}{ \sqrt{10} }= \frac{\sqrt{10} }{10}\)