Symetralna w trojkącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inka_pl
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 13 sty 2010, 22:23
Podziękowania: 289 razy

Symetralna w trojkącie

Post autor: inka_pl »

W trójkącie ABC wysokość CD dzieli bok AB na odcinki długości AD=4 cm i DB=10 cm.Bok BC ma 16 cm długości.Wyznacz dlugości odcinków na jakie symetralna boku AB podzieli bok BC.

Kto pomoże w rozwiązaniu tego zadania?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

R- środek boku AB
P- punkt przecięcia symetralnej boku AB z bokiem BC.

Trójkąty CDB i PRB są podobne (prostokątne o wspólnym kącie ostrym).
\(\frac{|PB|}{|RB|}=\frac{|BC|}{|BD|}\\\frac{|PB|}{7}=\frac{16}{10}\\|PB|=\frac{56}{5}=11,2cm\\|PC|=16-11,2=4,8cm\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x,y\) - szukane długości odcinków (B jest jednym z końców odcinka x)
Z Talesa
\(\{x+y=16\\ \frac{x}{7} = \frac{y}{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
inka_pl
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 13 sty 2010, 22:23
Podziękowania: 289 razy

Post autor: inka_pl »

Dziękuje bardzo
ODPOWIEDZ