obwód czworokąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 80
- Rejestracja: 15 mar 2010, 20:39
obwód czworokąta
Obwód czworokąta wypukłego ABCD jest równy 50cm. Obwód trójkąta ABD jest równy 46cm, a obwód trójkata BCD jest rowny 36cm. Oblicz długość przekątnej BD
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
\(Ob_{ABCD}=|AB|+|BC|+|CD|+|DA|=50\)
\(Ob_{ABD}=|AB|+|BD|+|DA|=46\)
\(Ob_{BCD}=|BC|+CD|+|DB|=36\)
\(Ob_{ABD}+Ob_{BCD}=|AB|+|BD|+|DA|+|BC|+CD|+|DB|=\\|AB|+|BD|+|DA|+2|BD|=Ob_{ABCD}+2|BD|\)
\(46+36=50+2|BD|\)
\(|BD|=16\)
\(Ob_{ABD}=|AB|+|BD|+|DA|=46\)
\(Ob_{BCD}=|BC|+CD|+|DB|=36\)
\(Ob_{ABD}+Ob_{BCD}=|AB|+|BD|+|DA|+|BC|+CD|+|DB|=\\|AB|+|BD|+|DA|+2|BD|=Ob_{ABCD}+2|BD|\)
\(46+36=50+2|BD|\)
\(|BD|=16\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.