Równanie kadratowe z parametrem k

Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
flowrest1337
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 kwie 2018, 17:27
Płeć:

Równanie kadratowe z parametrem k

Post autor: flowrest1337 »

Dla jakich wartości parametru k nierówność zachodzi dla każdego x należącego do R?
\(x^2-kx+k+1 \ge 0\)
Odpowiedź: \(k \in \left\langle 2-2 \sqrt{2} , 2+2 \sqrt{2} \right\rangle\)
Pomoże ktoś?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak będzie gdy \(\Delta \le 0\), a wtedy:
\(k^2-4(k+1) \le 0\\
k^2-4k-4 \le 0\)

wystarczy rozwiązać ostatnią nierówność.
ODPOWIEDZ