[Magnetyzm] Problem z policzeniem wektora indukcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nedar
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 18 wrz 2017, 19:11
Płeć:

[Magnetyzm] Problem z policzeniem wektora indukcji

Post autor: Nedar »

Treść zadania: Oblicz wartość wektora indukcji magnetycznej w punkcie A od bardzo długich przewodników prostoliniowych w sytuacji pokazanych na rysunkach.Na każdym rysunku zaznacz zwrot wektora indukcji w punkcie A.
A):
https://zapodaj.net/d321fcc95116a.jpg.html
Wychodzi mi, że Indukcja wypadkowa = 2 * Indukcja * cos 45*, co daje 8 * 10^-7 a odpowiedź jest 1,6 * 10^-6.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Wektor indukcji skierowany jest w dół kartki i ma wartość:
\(\vec{B}=2 \sqrt{2} \frac{\mu_0J}{2 \pi \frac{a \sqrt{2} }{2} }= \frac{2\mu_0J}{ \pi a}\)
Nedar
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 18 wrz 2017, 19:11
Płeć:

Re:

Post autor: Nedar »

kerajs pisze:Wektor indukcji skierowany jest w dół kartki i ma wartość:
\(\vec{B}=2 \sqrt{2} \frac{\mu_0J}{2 \pi \frac{a \sqrt{2} }{2} }= \frac{2\mu_0J}{ \pi a}\)
Ale jak do tego doszedłeś? Odległość rozumiem, bo to połowa przekątnej kwadratu, ale co z resztą?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: korki_fizyka »

Nedar pisze:ale co z resztą?
z resztą trzeba poradzić sobie geometrycznie rysując okręgi wokół przewodników z prądem i styczne do nich wektory indukcji w danym punkcie a potem te wektory dodać, innego sposobu nie ma :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ