Wykaż, że dla każdego kąta alfa prawdziwa jest równość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Einveru
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 20 sie 2017, 17:16
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Wykaż, że dla każdego kąta alfa prawdziwa jest równość

Post autor: Einveru »

\(4( \sin ^6 \alpha + \cos ^6 \alpha ) = 1 + 3 \cos ^2 2 \alpha\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2964
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(L=4(\sin^6x+\cos^6x)=4((1-\cos^2x)\sin^4x+(1-\sin^2x)\cos^4x)=4(\sin^4x+\cos^4x-\sin^2\cos^2)=\\
=(\sin^4x+\cos^4x-\sin^2\cos^2)+3(\cos^2x-\sin^2x)^2+3\sin^2\cos^2=\\=(1-\cos^2x)\sin^2x+(1-\sin^2x)\cos^2x+2\sin^2\cos^2+3\cos^22x=\\=1+3\cos^22x=P\)
ODPOWIEDZ