pole figur podobnych

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

pole figur podobnych

Post autor: snowinska91 »

Figury A i B są podobne. Oblicz pole drugiej figury.
Załączniki
20180111_225122.jpg
20180111_225122.jpg (47.42 KiB) Przejrzano 1649 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a)
\(k= \frac{b}{a} = \frac{10}{15} = \frac{2}{3}\\
k^2= \frac{P_b}{P_a} \So (\frac{2}{3})^2= \frac{P_b}{9} \So P_b=...\)

b)
\(k= \frac{b}{a} = \frac{5}{2} \\
k^2= \frac{P_b}{P_a} \So (\frac{5}{2})^2= \frac{20}{P_b} \So P_b=...\)
ODPOWIEDZ