okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maadziulkaa5
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 16 lut 2010, 19:51

okrąg

Post autor: maadziulkaa5 »

W okrąg o środku S wpisany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie między ramionami AC i BC równym 40 stopni. Przez wierzchołek B i środek okręgu S poprowadzono prostą, która przecięła bok AC trójkąta w punkcie D. wyznacz miare kata CDB.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Kąty BACi ABC mają po \(70^o\). Kąt ASB ma \(80^o\)- środkowy, oparty na tym samym łuku, co kąt ACB.
Kąty SAB i SBA mają więc po \(50^o\)
Kąt DAC ma \(70^o-50^o=20^o\), kąt ASD ma \(180^o-80^o=100^o\)
W trójkącie ASD kąt ADS ma \(180^o-(20^o+100^o)=60^o\)
Czyli kąt CDB ma \(180^o-60^o=120^o\)
ODPOWIEDZ