Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami prostokąta, w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego. Z wierzchołka D tego prostokąta poprowadzono prosta prostopadłą do przekątnej AC, która przecina ją w punkcie E. Oblicz stosunek pola trójkąta ADE do pola prostokąta ABCD
z góry dzięki
prostokąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Trójkąty ACD i AED są podobne
\(AE=x\)
\(ED=y\)
\(\{x^2+y^2=a^2\\ \frac{x}{y} = \frac{a}{2a}\)
\(\{x= \frac{a \sqrt{5} }{5} \\y=\frac{2a \sqrt{5} }{5}\)
\(\frac{P_{ADE}}{P_{ABCD}} = \frac{ \frac{1}{2} xy}{2a \cdot a}\)
Podstawiasz i liczysz
\(AE=x\)
\(ED=y\)
\(\{x^2+y^2=a^2\\ \frac{x}{y} = \frac{a}{2a}\)
\(\{x= \frac{a \sqrt{5} }{5} \\y=\frac{2a \sqrt{5} }{5}\)
\(\frac{P_{ADE}}{P_{ABCD}} = \frac{ \frac{1}{2} xy}{2a \cdot a}\)
Podstawiasz i liczysz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
\(\{x^2+y^2=a^2\\ \frac{x}{y} = \frac{a}{2a}\)
\(\{x^2+y^2=a^2\\ y=2x\)
\(\{x^2+(2x)^2=a^2\\ y=2x\)
\(\{5x^2=a^2\\ y=2x\)
\(\{x= \frac{a \sqrt{5} }{5} \\y=\frac{2a \sqrt{5} }{5}\)
PS. Przekątna w prostokącie nie dzieli kąta na pół.
\(\{x^2+y^2=a^2\\ y=2x\)
\(\{x^2+(2x)^2=a^2\\ y=2x\)
\(\{5x^2=a^2\\ y=2x\)
\(\{x= \frac{a \sqrt{5} }{5} \\y=\frac{2a \sqrt{5} }{5}\)
PS. Przekątna w prostokącie nie dzieli kąta na pół.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.