trapez

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

trapez

Post autor: anka »

Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD. Symetralne ramion AD i BC przecinają
odcinki BC i AD odpowiednio w punktach P i Q. Wykaż, że <)APD = <)BQC.
d14106228.png
d14106228.png (70.63 KiB) Przejrzano 1457 razy
==========================
Trójkąty APD i BQC są równoramienne.
F środek boku AD
E środek boku BC
\(|\angle EQC|=x\)
\(|\angle FPD|=y\)
\(|\angle FDP|=90^o-y\)
\(|\angle QCE|=90^o-x\)
Na czworokącie QPCD da się opisać okrąg (niestety nie mam pomysłu jak to udowodnić)
wtedy kąty wpisane oparte na tych samych łukach są równe
\(90^o-y=90^o-x\)
\(y=x\) - kąty wpisane oparte na tych samych łukach
===========================
Wystarczy mi dowód, że
\(|\angle BAD|=|\angle QPC|\)

Chyba, że ktoś ma inny pomysł na rozwiązanie.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ