Rozkład wielomianu na czynniki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Euvarios »

Witam, rozwiązując zadanie doszedłem do etapu, który nie potrafię przeskoczyć. Otrzymany wielomian:
\(W(x) = x^3 + 3a - 4\) w odpowiedziach rozkładany jest na \((x-1)(x^2+x+4)\). Ktoś może mi powiedzieć jak oni to zrobili? W jaki sposób łatwo można zauważać takie rzeczy i z głowy układać odpowiedni iloczyn? Jakiś pomysł? Za odpowiedzi z góry dziękuję.
michal2323
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 12 cze 2016, 09:14
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: michal2323 »

tez mialem ten problem co Ty,po rozwiazaniu wielu przykladow doszedlem do wprawy i obecnie rozklad wielomianu idzie mi bardzo szybko.Zaraz rozwiaze Twoj przyklad
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: beata1111 »

Chyba powinno być 3x zamiast 3a?
Rozkład zaczynam zawsze od obejrzenia wielomianu, jeżeli się da, wyłączam przed nawias możliwie największą potęgę x, jak się nie da, patrzę, czy nie ma wzoru skróconego mnożenia, jeśli nie ma, oglądam współczynniki, czy nie da się łatwo zgrupować wyrazów, jeżeli te wszystkie metody zawiodą, dopiero wtedy korzystam z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu. Tutaj widać, że W(1) = 0, więc pierwszym czynnikiem w rozkładzie będzie (x - 1), dzielę wielomian W(x) przez dwumian (x - 1), wynik dzielenia jest już nierozkładalny (ujemna delta), i zapisuję wielomian w postaci iloczynu, jak w odpowiedzi
beata1111
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy
Płeć:

Post autor: beata1111 »

Polecam rozdział "Rozkładanie wielomianów na czynniki", podręcznik 2 klasa poziom rozszerzony, z wydawnictwa Pazdro, (autorzy Kurczab, Kurczab, Świda), tam są pięknie omówione przykłady. Zresztą, polecam cały ten podręcznik!
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: Euvarios »

(Oczywiście, że powinno być 3x zamiast 3a, mój mózg przestał działać)
Bardzo dziękuję za pomoc. Jeżeli mam być szczery to nie znałem twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu. Poczytałem o nim i już teraz widzę jak bardzo potrafi ułatwić życie. Dziękuję również za poleconą książkę. Na pewno przejrzę ten tytuł.
michal2323
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 12 cze 2016, 09:14
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: michal2323 »

@Euvarios: za co ty dziękujesz,przecież do tej pory nikt nie udzielił Ci profesjonalnych porad-niestety ja też tego nie zrobie. Dlaczego? Bo nie chcę,żeby nauczyciele widzieli jak sie rozklada wielomiany,by potem wykorzystywali to na korepetycjach,bo oczywiscie na lekcjach tego nie zrobią. Bardzo denerwuje mnie ta grupa zawodowa,bo biorac pod uwage ich czas pracy,dużo wolnego oraz to,że nie trzeba być geniuszem,by uczyć matmy zarabiaja ogromne pieniadze!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

beata1111 pisze:Chyba powinno być 3x zamiast 3a?
Rozkład zaczynam zawsze od obejrzenia wielomianu, jeżeli się da, wyłączam przed nawias możliwie największą potęgę x, jak się nie da, patrzę, czy nie ma wzoru skróconego mnożenia, jeśli nie ma, oglądam współczynniki, czy nie da się łatwo zgrupować wyrazów, jeżeli te wszystkie metody zawiodą, dopiero wtedy korzystam z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu. Tutaj widać, że W(1) = 0, więc pierwszym czynnikiem w rozkładzie będzie (x - 1), dzielę wielomian W(x) przez dwumian (x - 1), wynik dzielenia jest już nierozkładalny (ujemna delta), i zapisuję wielomian w postaci iloczynu, jak w odpowiedzi
To ja podam inny sposób ;)

\(W(x)=x^3+3x-4\\
W(x)=x^3+3x-3-1\\
W(x)=x^3-1+3x-3\\
W(x)=(x-1)(x^2+x+1)+3(x-1)\\
W(x)=(x-1)(x^2+x+1+3)\\
W(x)=(x-1)(x^2+x+4)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ