Uprość wyrażenie "Teraz matura" PR

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ken65x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 22 mar 2017, 17:46
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Uprość wyrażenie "Teraz matura" PR

Post autor: ken65x »

Uprość wyrażenie
\(\sqrt{2x+2 \sqrt{2x-1} } - \sqrt{2x-2 \sqrt{2x-1} }\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

ken65x pisze:Uprość wyrażenie
\(\sqrt{2x+2 \sqrt{2x-1} } - \sqrt{2x-2 \sqrt{2x-1} }\)

\(\sqrt{2x+2 \sqrt{2x-1} } - \sqrt{2x-2 \sqrt{2x-1} }=W, W>0\\
2x+2\sqrt{2x-1}-2\sqrt{(2x+2\sqrt{2x-1})(2x-2\sqrt{2x-1})}+2x-2\sqrt{2x-1}=W^2\\
4x-2\sqrt{4x^2-4(2x-1)}=W^2\\
4x-2\sqrt{4x^2-8x+4}=W^2\\
4x-4\sqrt{x^2-2x+1}=W^2\\
4x-4|x-1|=W^2\\
4x-4x+4=W^2\\
4=W^2\\
2=W\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ