adresy IP

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

adresy IP

Post autor: Krystek97 »

Siemka,może mi to ktoś wytłumaczyć?bo kompletnie nie wiem jak to analizować :(
Adresy IP składają się z czterech liczb z zakresu od 0 do 255, które zapisuje się
oddzielone kropkami, np. 130.11.121.94. Pierwsza z liczb zapisana binarnie na ośmiu
bitach pozwala określić, do jakiej klasy należy adres. Adresy klasy B mają na dwóch
pierwszych bitach (licząc od lewej strony) wartości odpowiednio 1 i 0. Adresy klasy C
mają na pierwszych trzech pozycjach wartości 1, 1 i 0.

Adres 128.12.67.90 należy do klasy B. Prawda/Fałsz ?
Adres 191.12.56.1 należy do klasy C. Prawda/Fałsz ?
Adres 192.14.56.10 należy do klasy B. Prawda/Fałsz ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(128_{10}=10000000_2\\
191_{10}=10111111_2\\
192_{10}=11000000_2\)

Teraz pewnie zdołasz odpowiedzieć na pytania.
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: adresy IP

Post autor: Krystek97 »

aha,o to chodzi,wszystko jasne,dzięki :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ