najmniejsze możliwe pole boczne ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mi82
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
Podziękowania: 131 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

najmniejsze możliwe pole boczne ostrosłupa

Post autor: Mi82 »

Proszę pomóżcie w rozwiązaniu zadanka z matury rozszerzonej:

Oblicz najmniejsze możliwe pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o objętości równej \(\frac{4 \sqrt{}2 }{3}\).

Moje nieudolne próby:
\(V= \frac{a^2 \cdot H}{3}\)
pole boczne: \(P_b=4 \cdot \frac{1}{2} \cdot h \cdot a=2ha\) gdzie a-krawędź podstawy, h-wysokość ściany bocznej
\(H^2+ \frac{1}{2} a^2=h^2\)

... i co dalej ?
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

\(\frac{1}{3}a^2\cdot H = \frac{4 \sqrt{2} }{3}\)
\(H^2 = \frac{32}{a^4}\)
\(P_b = 2ah = 2a \sqrt{H^2 + \frac{a^2}{4} } = 2a \sqrt{\frac{32}{a^4} + \frac{a^2}{4} } = 2\sqrt{\frac{32}{a^2} + \frac{a^4}{4} }\)
zbadamy funkcję \(f(a) = \frac{32}{a^2} + \frac{a^4}{4}\)

\(f'(a) = \frac{-64}{a^3} + a^3 = \frac{a^6 -64}{a^3} = \frac{(a^3 -8)(a^3+8)}{a^3}\)
\(a>0\) czyli o znaku pochodnej decyduje wyrażenie \(a^3 -8\)

wychodzi, że \(P_b\) najmniejsze dla \(a=2\)
Mi82
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 147
Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
Podziękowania: 131 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Mi82 »

Wszystko jasne ! Wielkie dzięki za nocne wsparcie :)!
ODPOWIEDZ