Do dwóch kondensatorow

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Do dwóch kondensatorow

Post autor: Uczen6788 »

Do dwóch kondensatorów 1i 2 o pojemnościach C1= 1mikrofarad i C2= 3 mikrofarady, połączonych równolegle, doprowadzono napięcie U=40V
a) Oblicz ładunek na każdym kondensatorze i na ich układzie
Następnie do kondensatora 1 wsunieto szklaną płytkę o stałej dielektrycznej \(\varepsilon r=7\), która wypełniła całą przestrzeń pomiędzy okładkami. Oblicz:
b) ładunek, który dopłynął do układu ze źródła
c) energię zgromadzoną w układzie przed wsunięciem płytki i po jej wsunięciu
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Wystarczy podstawić do wzorów a,b i c. Wiesz gdzie je znaleźć :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ