Za pomocą wahadła matematycznego można w prosty sposób wyznaczyć wartość przyspieszenia ziemskiego g. W tym celu należy zmierzyć czas np. 10 niewielkich wahnięć odpowiednio długiego wahadła. W doświadczeniu uczniowie użyli wahadła o długości l = 1,5m. Czas wahnięć wynosił 24 s.
Oblicz względną i bezwzględną niepewność pomiarową metodą najmniej korzystnego przypadku, zakładając, że czas mierzono stoperem z dokładnością do 0,1 s, a długość wahadła przymiarem metrowym z dokładnością do 5 mm.
Oblicz względną i bezwzględną niepewność pomiarową
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
błąd względny: \(\frac{\Delta g}{g_{śr}}\)
błąd bezwgledny:\(\Delta g = \frac{g_{max} - g_{min}}{2}\),
gdzie\(g = \frac{4 \pi ^2L}{T^2}\)
błąd bezwgledny:\(\Delta g = \frac{g_{max} - g_{min}}{2}\),
gdzie\(g = \frac{4 \pi ^2L}{T^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl