Posiadam kilka zadań z treścią na zajęciach wykonywaliśmy podobne z użyciem pochodnych.
zad.1
Iloczyn dwóch liczb dodatnich jest 7. Pierwszą podnosimy do kwadratu i dodajemy do drugiej. Jaka jest najmniejsza i największa suma.
Moje działania (nie wiem co dalej ):
\(x * y = 7\)
\(y= \frac{7}{x}\)
\(S=x^2 + y\)
\(x^2+\frac{7}{x}=S\)
\((x^2+\frac{7}{x}=S)'\)
\(2x- \frac{7}{x^2}=0\)
No i tutaj nie wiem co zrobić. Proszę o wykonanie zadania wraz z wyjaśnieniem"krok po kroku"
zad.2
Suma dwóch liczb dodatnich jest 5. Jedną podnosimy do kwadratu i mnożymy przez drugą, jaki jest największy i najmniejszy iloczyn.
\(x+y=5\)
\(y=5-x\)
\(I =x^2 * y\)
\(I = x^2*5-x\)
\(I = 5x^2-x^3\)
\(( 5x^2-x^3)'\)
\(10x-2x^2=0\)
\(x(10-2x)=0\)
\(x_1=0 ; x_2 = -5\)
Czy tutaj to oznacza iż \(x_1\) jest najmniejszy?
W tym zadaniu utknęłam w tym momencie.
Za wszelakie błedy w zadaniu przepraszam.
Proszę o pomoc w tych 2 zadnich, proszę również o wytłumaczenie
Pozdrawiam
Zadania z treścią POCHODNE
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
\(1)\,S=x^2+\frac{7}{x}\\
x\in(0,7)\\
\lim\limits_{x\to 0}S=\infty\Rightarrow\text{ brak maksimum }\\
\lim\limits_{x\to 7}S=50\\
S'=2x-\frac{7}{x^2}=0\\
2x^3-7=0\\
x=\sqrt[3]{\frac{7}{2}}\\
S''=2+\frac{14}{x^3}\\
S''\left(\sqrt[3]{\frac{7}{2}}\right)=6>0\Rightarrow\text{ minimum }S\left(\sqrt[3]{\frac{7}{2}}\right)=3\sqrt[3]{\left(\frac{7}{2}\right)^2}\\\)
x\in(0,7)\\
\lim\limits_{x\to 0}S=\infty\Rightarrow\text{ brak maksimum }\\
\lim\limits_{x\to 7}S=50\\
S'=2x-\frac{7}{x^2}=0\\
2x^3-7=0\\
x=\sqrt[3]{\frac{7}{2}}\\
S''=2+\frac{14}{x^3}\\
S''\left(\sqrt[3]{\frac{7}{2}}\right)=6>0\Rightarrow\text{ minimum }S\left(\sqrt[3]{\frac{7}{2}}\right)=3\sqrt[3]{\left(\frac{7}{2}\right)^2}\\\)
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć: