styczna xo

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

styczna xo

Post autor: dobrzyc »

napisz styczna do funkcji, xo=3
\(f(x)= \sqrt{2^x +1}\)

y-yo=f'(xo)(x-xo)

\(y= \frac{4ln2}{3}x(x-3) +... ???\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Co ty kombinujesz? Wstawiaj do wzoru.
\(x_0=3, f'(x_0)=f'(3)= \frac{4\ln2}{3},y_0= f(x_0)=f(3)=3\)
ODPOWIEDZ