przyblizone wartosci

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

przyblizone wartosci

Post autor: dobrzyc »

Korzystając z różniczki funkcji obliczyć przybliżone wartości podanych wyrażeń:
\(a) \frac{1}{ \sqrt{4,02} }\)
\(b) e^{-0,05}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Trzeba skorzystać z wzoru Taylora, czy jak tam to u was zwą. \[f(x_0+h)=f(x_0)+ \frac{h}{1!}f'(x_0) + \frac{h^2}{2!}f''(x_0) + \frac{h^3}{3!}f'''(x_0)+ \ldots\] a) \(f(x)=\frac{1}{ \sqrt{x} },\,\,\, x_0=4,\,\,\, h=0,02\,\,\,\) im więcej składników tej sumy, tym większa dokładność.
b) spróbuj samodzielnie

Jakby co, pisz!
ODPOWIEDZ