RACHUNEK RÓŻNICZKOWY
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
To banalny wielomian, wszędzie ciągły więc w czym problem jest
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(f'(x)=3x^2-8x+4\\f'(x)=0\;\;\;dla\;\;\;\;x_1= \frac{2}{3}\\x_2=2\\f_{MAX}=f( \frac{2}{3})=...\\
f_{min}=f(2)=...=2\)
Jeszce granice...
\(\Lim_{x\to -\infty}x^3(1- \frac{4}{x}+ \frac{4}{x^2}+ \frac{2}{x^2}=- \infty\\ \Lim_{x\to + \infty }f(x)=+ \infty\)
\(f(0)=2\)
Ustal przedziały,w których f'>0,czyli funkcja jest rosnąca
oraz
w których f'<0,czyli funkcja jest malejąca.
Wpisz wzór funkcji na Wolfram Alpha i zobaczysz wykres funkcji f.
f_{min}=f(2)=...=2\)
Jeszce granice...
\(\Lim_{x\to -\infty}x^3(1- \frac{4}{x}+ \frac{4}{x^2}+ \frac{2}{x^2}=- \infty\\ \Lim_{x\to + \infty }f(x)=+ \infty\)
\(f(0)=2\)
Ustal przedziały,w których f'>0,czyli funkcja jest rosnąca
oraz
w których f'<0,czyli funkcja jest malejąca.
Wpisz wzór funkcji na Wolfram Alpha i zobaczysz wykres funkcji f.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.