Wektor w układzie współrzędnych

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kitinap
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2016, 16:12
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Wektor w układzie współrzędnych

Post autor: kitinap »

Dane są punkty A = (-2, 5), B = (4,-3), C = (1,6).
a)Oblicz współrzędne wektorów AB oraz BC.
b)Oblicz współrzędne wektora u= 3BC - 2AB .
c)Oblicz długość wektora u.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\vec{AB}= \left[ 4-(-2);-3-5\right]=\left[ 6;-8\right] \\
\vec{BC}= \left[ 1-4;6-(-3)\right]=\left[ -3;9\right] \\
\vec{u} =3\left[ -3;9\right] -2\left[ 6;-8\right] =\left[ -21;43\right] \\
|\vec{u}|=\sqrt{(-21)^2+(43)^2}\)
ODPOWIEDZ