O funkcji wiadomo że

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
katie12
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 07 maja 2016, 16:20
Podziękowania: 57 razy
Płeć:

O funkcji wiadomo że

Post autor: katie12 »

O funkcji \(f(x)=-x^{3}+ax^{2}+bx+6,x \in \rr\)wiadomo, że:
\(f'x>0 \iff x \in (\frac{-7}{3},1)\)

a) Oblicz współczynniki a,b
b) Wyznacz maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f.

Proszę o wyjaśnienie sposobu rozwiązania
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

  1. Policz pochodną \(f'(x)\) będzie to funkcja kwadratowa \(f'(x)=-3x^2+\ldots\)
  2. liczby \(x=- \frac{7}{3}\) oraz \(x=1\) są miejscami zerowymi pochodnej (bo jest to funkcja kwadratowa).
    Zbuduj i rozwiąż układ równań \(\begin{cases}f'(- \frac{7}{3})=0\\f'(1)=0 \end{cases}\) w ten sposób znajdziesz a i b
  3. Przedziały monotoniczności można już teraz określić:
    1. f'(x)>0 \(\So\) funkcja rosnąca
    2. f'(x)<0 \(\So\) funkcja malejąca
W razie problemów - pytaj, ale zadawaj KONKRETNE pytania - raczej nie w stylu "jak to zrobić"...
ODPOWIEDZ