Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
katie12
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 07 maja 2016, 16:20
Podziękowania: 57 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie

Post autor: katie12 »

\(0,4\)\(^{ \log _{3}\frac{3}{x}* \log _{3}3x}\)\(=(6,25)^{ \log _{3}x^{2}+2}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podpowiedź:
\(log_3 \frac{3}{x} \cdot log_33x=(log_33-log_3x)(log_33+log_3x)=(1-log_3x)(1+log_3x)=1-log^2_3x=1-t^2\\gdy \;\;\;t=log_3x\)
\(0,4= \frac{2}{5}\\6,25=6 \frac{1}{4}= \frac{25}{4}=( \frac{2}{5})^{-2}\\log_3x^2=2log_3z=2t\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ