Wyznacz wszystkie wartości parametru
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacz wszystkie wartości parametru
Wyznacz wszystkie wartości parametru m (\(m \in \rr\)), dla których równanie \(25^{x}+(1-2m)*5x+9=0\)ma dwa różne rozwiązania.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 105
- Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
- Lokalizacja: Kraków
- Otrzymane podziękowania: 46 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz wszystkie wartości parametru
\(25^{x}+(1-2m)*5^x+9=0 \\ 5^x=t \quad \wedge \quad t>0 \\ t^2+(1-2m)t+9=0\)
Dane równanie ma dwa różne rozwiązania, gdy:
\(\begin{cases} \Delta >0 \\ t_1 \cdot t_2 >0 \\ t_1 +t_2>0 \end{cases} \iff \begin{cases} m \in (- \infty; -2,5) \cup (3,5; \infty) \\ m \in \rr \\ m\in ( 0,5; \infty) \end{cases}\)
Odp. \(m \in (3,5; \infty)\)
Dane równanie ma dwa różne rozwiązania, gdy:
\(\begin{cases} \Delta >0 \\ t_1 \cdot t_2 >0 \\ t_1 +t_2>0 \end{cases} \iff \begin{cases} m \in (- \infty; -2,5) \cup (3,5; \infty) \\ m \in \rr \\ m\in ( 0,5; \infty) \end{cases}\)
Odp. \(m \in (3,5; \infty)\)