2/A
Udowodnij, że
e) jeśli a,b,c \(\in\)R-{1} są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego,
to dla R-{1} prawdziwa jest równość:
\(\frac{log_ax}{log_cx}= \frac{log_ax-log_bx}{log_bx-log_cx}\)
Udowodnij, że
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 563
- Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
- Podziękowania: 360 razy
- Płeć:
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Re: Udowodnij, że
\(\frac{log_ax}{log_cx}=\frac{log_ax-log_bx}{log_bx-log_cx}\)
a,b,c - ciąg geometryczny
\(b=aq\)
\(c=aq^2\)
Trzeba udowodnić, że:
\(\frac{log_ax}{log_{aq^2}x}=\frac{log_ax-log_{aq}x}{log_{aq}x-log_{aq^2}x}\)
==================
\(L=\frac{log_ax}{log_{aq^2}x}=\frac{ \frac{logx}{loga}}{ \frac{logx}{log(aq^2)} }=\)
\(\frac{logx}{loga} \cdot \frac{log(aq^2)}{logx}=\frac{log(aq^2)}{loga}\)
==================
\(P=\frac{log_ax-log_{aq}x}{log_{aq}x-log_{aq^2}x}=\)
\(\frac{ \frac{logx}{loga} - \frac{logx}{log(aq)} }{ \frac{logx}{log(aq)} - \frac{logx}{log(aq^2)} }=\)
\(\frac{ \frac{logx \cdot log(aq)-logx \cdot loga}{loga \cdot log(aq)}}{ \frac{logx \cdot log(aq^2)-logx \cdot log(aq)}{log(aq) \cdot log(aq^2)} }=\)
\(\frac{ \frac{logx( log(aq)- loga)}{loga \cdot log(aq)}}{ \frac{logx[log(aq^2)- log(aq)]}{log(aq) \cdot log(aq^2)} }=\)
\(\frac{logx( log(aq)- loga)}{loga \cdot log(aq)} \cdot \frac{log(aq) \cdot log(aq^2)}{logx[log(aq^2)- log(aq)]} =\)
\(\frac{ log(aq)- loga}{loga} \cdot \frac{log(aq^2)}{log(aq^2)- log(aq)} =\)
\(\frac{ log \frac{aq}{a} }{loga} \cdot \frac{log(aq^2)}{log \frac{aq^2}{aq} } =\frac{ log q}{loga} \cdot \frac{log(aq^2)}{log q} =\frac{log(aq^2)}{loga}\)
==================
\(L=P\)
a,b,c - ciąg geometryczny
\(b=aq\)
\(c=aq^2\)
Trzeba udowodnić, że:
\(\frac{log_ax}{log_{aq^2}x}=\frac{log_ax-log_{aq}x}{log_{aq}x-log_{aq^2}x}\)
==================
\(L=\frac{log_ax}{log_{aq^2}x}=\frac{ \frac{logx}{loga}}{ \frac{logx}{log(aq^2)} }=\)
\(\frac{logx}{loga} \cdot \frac{log(aq^2)}{logx}=\frac{log(aq^2)}{loga}\)
==================
\(P=\frac{log_ax-log_{aq}x}{log_{aq}x-log_{aq^2}x}=\)
\(\frac{ \frac{logx}{loga} - \frac{logx}{log(aq)} }{ \frac{logx}{log(aq)} - \frac{logx}{log(aq^2)} }=\)
\(\frac{ \frac{logx \cdot log(aq)-logx \cdot loga}{loga \cdot log(aq)}}{ \frac{logx \cdot log(aq^2)-logx \cdot log(aq)}{log(aq) \cdot log(aq^2)} }=\)
\(\frac{ \frac{logx( log(aq)- loga)}{loga \cdot log(aq)}}{ \frac{logx[log(aq^2)- log(aq)]}{log(aq) \cdot log(aq^2)} }=\)
\(\frac{logx( log(aq)- loga)}{loga \cdot log(aq)} \cdot \frac{log(aq) \cdot log(aq^2)}{logx[log(aq^2)- log(aq)]} =\)
\(\frac{ log(aq)- loga}{loga} \cdot \frac{log(aq^2)}{log(aq^2)- log(aq)} =\)
\(\frac{ log \frac{aq}{a} }{loga} \cdot \frac{log(aq^2)}{log \frac{aq^2}{aq} } =\frac{ log q}{loga} \cdot \frac{log(aq^2)}{log q} =\frac{log(aq^2)}{loga}\)
==================
\(L=P\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.