sin(2x + π/4) = -√2/2
3+4cos(0,5x) = -1
Rozwiaz rownania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 430
- Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
- Otrzymane podziękowania: 186 razy
- Płeć:
\(sin(2x + \frac{ \pi }{4}) =- \frac{ \sqrt{2} }{2} \\
sin(2x + \frac{ \pi }{4}) =sin(-\frac{ \pi }{4}) \\
2x + \frac{ \pi }{4}=-\frac{ \pi }{4} +2k \pi \ \vee \ 2x + \frac{ \pi }{4}= \pi -(-\frac{ \pi }{4}) +2k \pi \\
2x =-\frac{ \pi }{2} +2k \pi \ \vee \ 2x = \pi +2k \pi \\
x =-\frac{ \pi }{4} +k \pi \ \vee \ x = \frac{ \pi }{2} +k \pi \ \wedge \ k \in C\)
sin(2x + \frac{ \pi }{4}) =sin(-\frac{ \pi }{4}) \\
2x + \frac{ \pi }{4}=-\frac{ \pi }{4} +2k \pi \ \vee \ 2x + \frac{ \pi }{4}= \pi -(-\frac{ \pi }{4}) +2k \pi \\
2x =-\frac{ \pi }{2} +2k \pi \ \vee \ 2x = \pi +2k \pi \\
x =-\frac{ \pi }{4} +k \pi \ \vee \ x = \frac{ \pi }{2} +k \pi \ \wedge \ k \in C\)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2016, 08:34 przez kukise, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...